Tijdens de gemeenteraad van 15 januari 2025 keurde het lokaal bestuur Oosterzele het bod van 160 000 euro voor de kerk van Moortsele, goed. Na de verkoop krijgt het gebouw een nieuwe bestemming als Atelier Sint-Amandus. De koper wil met de naam de herkenning voor de gemeenschap behouden, maar ook de geschiedenis bewaren.

De Sint-Amanduskerk in Moortsele is onttrokken aan de erediensten en kan aan een nieuw hoofdstuk beginnen. In het najaar van 2024 diende Filip Martin uit Bottelare een bod van 160.000 EUR in. Martin is steenbewerker en letterzetter die graftekens en monumenten in natuursteen restaureert en creëert.  Hij wil de kerk omdopen tot Atelier Sint-Amandus.

Ambachtelijke letterkapper en steenbewerker

Zijn ambachtelijke werkwijze past perfect bij de serene en historische sfeer van het gebouw. Hij werkt met handgereedschap en zonder aangedreven machines. Naast werkplaats wil hij de ruimte gebruiken voor exposities van eigen werk en van (lokale) beeldende kunstenaars. De vereiste is de aanwezigheid van een spirituele link. De opbrengst van de tentoonstellingen dienen voor het onderhoud van het gebouw.

De Sint-Amanduskerk in Moortsele

Filip Martin koppelt zijn plannen aan respect voor erfgoed en natuur. Hij behoudt de vleermuizenkolonie op de zolder van de kerk, wat wettelijk verplicht is. De kerk blijft ook toegankelijk voor het publiek op momenten dat Martin aanwezig is. Tijdens speciale dagen, zoals de Dag van de Ambacht, stelt hij zijn atelier open. Ook organiseert hij regelmatig cursussen voor geïnteresseerden die het ambacht willen leren.

Atelier Sint-Amandus

Schepen van erfgoed Ruben De Gusseme legt uit waarom Martin een geschikte koper is: ‘Met de naam ‘Atelier Sint-Amandus’ houdt Filip Martin de herinnering aan de oorspronkelijke functie van de kerk levend. Zijn aanpak geeft het gebouw een duurzame toekomst en biedt een inspirerende plek waar traditie en vernieuwing samenkomen.
Het traject om de kerk een nieuwe bestemming te geven begon in de vorige legislatuur. Daarom wil schepen De Gusseme ook burgemeester Orville Cottenie, als vorige schepen van erfgoed,  Erfgoed Viersprong en de gemeentelijke Expert Patrimonium, bedanken voor hun inzet. Samen zijn we trots op het resultaat. ‘

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *